– a kopipészt nemújságírás share-főzdéje

2012. június 15., péntek

Múzeumok Éjszakája 2012

Előző bejegyzésemben olyan tömény suttyóságot szabadítottam rátok, hogy kötelességemnek érzem mindennek a kultúrával történő ellensúlyozását. A környékbeli programokból a tovább mögött szemezgettem az MTI segítségével.

Bakonybél - a Múzeumok éjszakája program-sorozathoz csatlakozva a nemzeti park új bemutatóhelye, a Pannon Csillagda érdekes programokkal és kedvezményes belépőjeggyel várja a látogatókat. Szombaton 21 órától Kiss László csillagász-fizikus, az MTA doktora, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos igazgató-helyettese A 21. század csillagászának munkája - Itthon és Ausztráliában címmel tart előadást.
    A pannon Csillagda planetáriumában a fekete lyukakról szóló, rendkívül látványos és érdekes filmet vetítik. Jó idő esetén, vagyis ha nem felhős az ég, távcsöves bemutatót is tartanak. A csillagdai programra előzetesen jelentkezni kell - hívták fel a figyelmet a szervezők.


Keszthely A Sétálóutcában dobosok hívják fel a figyelmet a programokra, dottó kisvonat jár körbe-körbe a helyszínek között, a város forgatagából kieső Szendrey Júlia-emlékszobába pedig külön busszal szállítják majd az utasokat.
    A belvárosban nyitva lesznek a magánmúzeumok, a gyermekek számára izgalmas programnak ígérkezik a hüllők etetése, az éjszakai lepkézés. A Helikon Kastélymúzeumban a beltéri programok mellett a Vadászati Múzeumot is megtekinthetik a látogatók, és a Hintó Múzeum is nyitva tart. A Georgikon Majormúzeumban szabadtéri rendezvényeket szerveznek, sor kerül a Szent Iván-éji tűzgyújtásra, tűzugrásra, szabadtéri filmvetítésekre és kiállítás is nyílik a kályhakészítés történetéről. 
A Balaton Kongresszusi Központ és Színházban Don Quijote nyomában, Barangolás Spanyolország címmel Andalúzia kulturális sokszínűségét, zenéjét, bor- és gasztronómiai különlegességeit mutatják be - ismertette Csengei Ágota igazgató.

Balatonalmádi - Tárlatvezetéssel és keszegsütéssel várja a látogatókat a múzeumok éjszakáján a balatonalmádi vízimúzeum, ahol a programok szombaton este hét órakor kezdődnek. A kiállításon, amelyet a múzeumok éjszakáján tárlatvezetéssel is megtekinthetnek az érdeklődők, látható például az orsók ősének számító százéves Nottingham faorsó belső sárgaréz mozgókoronggal és elszabadítható fékkel. Van a gyűjteményben az első világháború előtti időkből származó bakelit orsó és Hardy orsó is, amely még ma is működőképes. 1938-ból való az első hazai gyártású darab, és megtekinthető a kiállításon az első híres Papp-féle orsó, a DAM, az ABU és más nagy cégek korabeli orsói. A vízimúzeumban kiállított botok is különlegesek: a tárlat része az első csepeli csőbot, amely az ötvenes években készült, valamint egy orosz páncélautó antennájából készült bot. Egymás mellett sorakoznak a tőrpengés, a ragasztott és az öszvérbotok (alja üveg, a toldalék pedig ragasztott nád), valamint a tengeri nádbotok.

Veszprém - A Lackó Dezső Múzeum szombaton a következő programokkal várja látogatóit:
15 óra - Fény, szín, mozgás - kiállításmegnyitó
15 órától - tánc, játék és énektanítás a táncot tanító Prekler Katával és a muzsikáló Beste együttessel, irodalmi és játszóműhely a Mese-Játék és Kézműves Céh tagjaival
A finom borok kedvelőinek tüzes borok bemutatója a múzeumkertben.
19 órától - Szent Iván-éj – A tűz éjszakája - koncert, szenvedélyes olasz dalok és áriák az Ausztriában élő Soós Brigitta gitárművész és Piroska Edina énekművész közreműködésével
A Múzeumtól 20.30 órakor induló Napkerék gördítés attrakció a tavalyi évhez hasonlóan különleges élményt ígér.

A bakonybéli és balatoni programajánlókat az MTI munkatársai követték el, a veszprémit pedig a Veszprém Megyei Múzeum sajtósától kaptam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése